Vad som tar Liverpool till fansens hjärta

Den engelska storklubben Liverpool FC är en av världens främsta fotbollsklubbar. För en fotbollsspelare är det kanske en pojkdröm att spela i en sådan klubb och det innebär stor prestige för en spelare att skriva på för en klassisk storklubb som Liverpool FC. Nya spelare möts av stor förväntan från såväl brittisk som internationell media, invånarna i staden och alla de hängivna fansen. Uppmärksamheten är stor i en klubb som har inbitna röda fotbollsfans i såväl hemlandet och på hemmaarenan Anfield, som framför tv:n eller streamade livematcher på datorn i länder som Sverige, Kroatien, USA, Ryssland och Kina – listan kan göras mycket lång. Det finns kort sagt Liverpoolfans över hela jordklotet.

Fansen följer laget i hjärtat med spänning, hopp och ibland förtvivlan. Ligasäsongen i Premier League är hårt bevakad med miljontals följare, men även turneringar som Champions League under de tidiga sommarmånaderna är en av årets absoluta höjdpunkter för alla röda fans.

Vad som tar Liverpool till fansens hjärta

Att Liverpool FC fått ett så stort genomslag bland fans över hela världen beror på alla stora framgångar man firat sedan klubben grundades den där soliga junidagen 1892. Det har gått över 125 år sedan grundandet och med detta följer en anrik historia med en stark vinnarkultur. Hela 18 engelska ligatitlar har bärgats genom åren. Profiler som John Barnes, Steven Gerrard, Phil Neal och radarparet Ian Rush och Kenny Dalglish, som alla spelat i klubben, får alla fans att drömma även i tider av motgång. Det finns en historia att falla tillbaka på och ta med sig in i nuet och i drömmarna om framtiden.

Klubben Liverpool FC är även unik i det avseende att man är en av få klubbar som spelat oavbrutet i Premier League sedan ligans grundande inför säsongen 1992. Vid sidan om Liverpool är det endast fem andra klubbar (Arsenal, Chelsea, Everton, Manchester United och Tottenham Hotspur) som lyckats med den bedriften. Den aura som finns i och omkring en verklig storklubb som Liverpool FC med alla miljontals följare, är också vad som gör att klubben av ansedda Forbes rankas bland de tio rikaste och mest värdefulla fotbollsklubbarna år ut och år in. År 2018 rankades klubben på åttonde plats med ett beräknat värde av drygt en och en halv miljard dollar. En siffra som är intressant att jämföra med andra europeiska storklubbar för att få perspektiv. Ta till exempel den stora Parisklubben PSG, som är den överlägset största franska fotbollsklubben, som uppskattades vara värd nästan en miljard mindre än Liverpool.

Siffrorna i Forbes säger en hel del om Liverpool FC som fotbollsklubb. Det visar att det är en klubb som hör hemma i världseliten och den absoluta toppen av Premier League varje år. Det visar också att det är en klubb som har ett så starkt varumärke att motgångar alltid kan vändas till framgångar. Ett par dåliga säsonger är inte ett hinder för att kunna locka nya talangfulla unga spelare till klubben, vilket på sikt skulle kunna döda en fotbollsklubb, utan Liverpool står alltid starkt för att Liverpool är just Liverpool. Fansen vänder inte klubben ryggen i första taget utan vet den kapacitet som finns i laget. När alla rödklädda fans i ett fullsatt Anfield sjunger den klassiska Liverpoolsången “You’ll never walk alone” när spelarna vandrar in på planen inför en match betyder det något på riktigt.