Stunder vi minns

För den riktigt inbitne Liverpoolsupportern finns det många glansdagar att se tillbaka på, men det är inte lätt att sätta sig in i en klubb med en så lång historia. Låt oss titta närmare på några av de bästa och mest minnesvärda händelserna, både på och utanför planen, som Liverpool FC har att bjuda.

Från att klubben grundades 1892 till idag har framgångarna varit många. I den första matchen Liverpool någonsin spelade kammade de hem en seger med 8-0. Laget vann en lokal liga redan samma år, och kunde därmed spela i andra division säsongen därpå. De kunde snart gå upp till första division, och tog hem segern både 1901 och 1906. Några år senare var det dags att testa vingarna i FA-cupen, och laget kom hela vägen till final 1914, men förlorade mot Burnley. Snart var Liverpool tillbaka på toppen när de kammade hem ligatiteln två år i rad 1922-23.

Anfield har varit Liverpool FC:s hemarena ända från starten. Arenan har flera gånger byggts om och byggts ut, och fick precis som många andra arenor byta från ståläktare till sittläktare efter den tragiska Hillsborougholyckan år 1989. Olyckan skedde under en match mellan Liverpool FC och Nottingham Forest, och många tusentals Liverpoolfans tog sig dit för att se matchen. Mängden supportar, den bristfälliga säkerheten och stressen över att potentiellt missa matchen resulterade i en enorm press på ståläktaren där hela 96 Liverpoolsupportrar klämdes ihjäl. Vid Anfield arena finns ett minnesmärke med en evigt brinnande eld till minne av de som miste livet.

Några av de bästa matcherna som spelats på senare år har bjudit på oväntade vändningar och snygga manövrar. I mars 2011 spelade Liverpool mot Manchester och gick segrande ut med 3-1 där Dirk Kuyt stod för alla målen och därmed gjorde sitt första hattrick. Totalt har klubben varit Engelska ligamästare18 gånger, Engelska ligacupmästare 8 gånger, och FA-cupmästare 7 gånger – bara för att nämna några meriter.